Respect

In wat voor wereld leven wij tegenwoordig? Op welk moment zijn we veranderd van een tolerant volk in een gepolariseerde bende? Een bende waarin geen respect is voor mensen die er een andere levenswijze op nahouden, een ander geloof aanhangen, van een andere kleur zijn of die een andere seksuele oriëntatie hebben. Een bende waarin iedereen in zijn eigen kleine bubbel wil zitten, zonder nieuwsgierig te zijn naar de wereld buiten de bubbel. Een bende waarin de ene bubbel de andere bubbel het licht in de ogen niet gunt. Een bende waarin het blijkbaar normaal is om mensen fysiek aan te vallen, omdat die niet passen in de beperkte belevingswereld van de aanvallers. Een bende die vindt dat het voorlezen van kinderen door een dragqueen seksualiserend is. (Serieus, als je dat al vindt, wat zegt dat dan over jezelf) Een bende die het normaal vindt om regenboogvlaggen te vernielen. Wie houdt er nou niet van regenbogen? Of van eenhoorns?

Ik heb geleerd om voor ieder mens respect te tonen, ook als ik de levenswijze van een ander niet (direct) goed begrijp. En geloof me, het respect hebben voor anderen heeft mij veel goeds gebracht in het leven. Mooie vriendschappen met mensen met een andere seksuele oriëntatie of geloof. Oprechte nieuwsgierigheid naar mensen die compleet anders in het leven staan. Ik ben en blijf gewoon een saaie, heteroseksuele en niet-gelovige vrouw van middelbare leeftijd, maar wel eentje die ruimdenkend wil zijn en zich niet in een bubbel laat drukken. Daar is het leven echt te kort en te waardevol voor.

Onlangs kwam ik de volgende quote tegen: “Bij een God van liefde past geen haat”. Een mooie boodschap. Verspreid liefde, geen haat en blijf met je handen af van een ander! Respect tonen is niet moeilijk, iedereen kan het leren. Probeer het eens, zou ik zo zeggen.

4 gedachten over “Respect

 1. Goed verwoord Marita.
  Heb lang geleden onderstaand gedicht erover geschreven:

  Mens

  Rood van haar of politieke voorkeur, joods, roomskatholiek of protestant.

  Zwart, geel of blank van huidskleur, biseksueel of van de verkeerde kant.

  Door genen of milieu bepaald,
  met etiket beplakt door mensenhand.

  Uit het diepste duister van de ziel gehaald, noch met gevoel, noch met verstand.

  Op ieder hokje een eigen sticker
  en soms voegt men daar nog iets aan toe.

  Vieze jood of vuile flikker,
  want schelden is men lang niet moe.

  O, kon ik ze het maar beletten
  er meer dan een woord op te zetten.

  Ja dat is mijn grootste wens.

  Immers een woord is voldoende, een woord slechts voor ieder……..mens.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.