Groepsreis

Als je liever niet alleen op reis gaat of een ander persoon op sleeptouw wilt nemen, dan valt de keuze al gauw op een groepsreis. Een groepsreis is ideaal als je veel wilt zien en zelf zo min mogelijk dingen wilt regelen. Zo kwam het dat ik de afgelopen week met een groep onbekende mensen door Zuid-Italië trok. Vooraf was ik bang dat ik in een groep met ANWB-stelletjes terecht zou komen, maar dat viel gelukkig mee. Er waren maar twee stelletjes en de rest reisde alleen. Wel lag de gemiddelde leeftijd boven de 70, ik was de op een na jongste. Een korte impressie.

De groep

Kijk, in zo’n groep zitten verschillende soorten mensen. Zo heb je de wipkippen. Wipkippen zijn mensen die tijdens een rondvaart van de ene naar de andere kant van de boot wankelen om zoveel mogelijk foto’s te kunnen maken. Ze realiseren zich niet dat de boot daadwerkelijk een rondje maakt, zodat je rustig kan blijven zitten omdat je hoe dan ook alles twee keer te zien krijgt.

Dan heb je nog Kwebbel en Babbel. Dit zijn vaak vrouwen die samen heel gezellig aan het keuvelen zijn en daardoor alle interessante informatie missen die de reisleider met de groep deelt. Vervolgens bestoken ze je met vragen in de wie-wat-waar-waarom-categorie.
‘Waar zijn we?’
‘Italië.’
Verbijsterde blik.

Fotograferen

Fotograferen tijdens een groepsreis is een ramp. De ‘echte’ fotografen hebben een fatsoenlijke spiegelreflexcamera en weten hoe je de beste foto’s kunt maken, de rest knipt in het wilde weg met hun mobieltjes. En doordat ze wild bezig zijn, hebben ze geen oog voor hun omgeving waardoor ik op een deel van mijn foto’s ellebogen, kruinen en smartphones heb staan. De beste foto’s heb ik dan ook gemaakt in de schaarse momenten dat ik alleen was.

Hedendaagse tragedie

Een bevlogen kunsthistorica als reisleidster maakte dat het een interessante en mooie reis werd. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik me nog weinig kan herinneren van San Gennaro en zijn collega-heiligen, de Turken, Grieken, Romeinen en andere overheersers. Wat een blijvende indruk op mij heeft gemaakt, zijn de velden vol dode olijfbomen. Een gevaarlijke bacterie heeft ervoor gezorgd dat de bomen van binnenuit verdrogen en sterven. Miljoenen besmette bomen met als gevolg dat 31.000 mensen hun baan zijn verloren. Met recht een hedendaagse tragedie.

Het was leuk

Je weet nooit met wie je wordt opgescheept, maar mijn reisgenoten waren zonder uitzondering allemaal heel lief en toegankelijk. Fijne gesprekken gevoerd, gelachen, lekker gegeten, gedronken en veel gezien. Ik moest in het begin even wennen aan het feit dat het reisprogramma vastlag, maar het gaf ook wel rust. De reis is zo goed bevallen dat ik overweeg om in het najaar nog een trip te gaan maken. Tenzij tante Corona weer roet in het eten gaat gooien. Of Schiphol.

https://www.src-reizen.nl/reis/napels-en-zuid-italie#PROGRAMMA_ROUTE

Trani

Een gedachte over “Groepsreis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.