Mindfulness

chaos2Vanochtend zat ik, lekker in het zonnetje met een mok koffie, een artikel te lezen op de site van De Volkskrant. Onderwerp: De ondraaglijke lichtheid van de inspirerende spreuk. Heerlijk herkenbaar, ik kom met enige regelmaat dergelijke teksten tegen op Facebook en Instagram. Van dat blijmoedige, semi-intellectuele gedoe waar ik altijd spontaan jeuk van krijg. (ja, ik heb nogal eens last van kriebels)
Het zal jullie dan ook niet verbazen dat ik niets heb met mindfulness-achtige activiteiten. Begrijp me goed, iedereen mag doen waar hij/zij gelukkig van wordt, maar probeer mij niet ervan te overtuigen dat elk mens aan de mindfulness moet. Als het in mijn hoofd te druk wordt, zonder ik me af van de buitenwereld en ga ik lekker voor me uit zitten staren. Werkt prima en menig blog is ontstaan vanuit de staarpositie. (ja klopt, ik zit elke week in afzondering te mediteren)

Nadat ik vanochtend een tijdje afgezonderd heb zitten staren, alleen gestoord door J. die wilde weten wat ik vanavond voor hem ga koken (tjap tjoi), leek het mij buitengewoon zinvol om eens een aantal van die inspirerende spreuken te gaan analyseren. Soms is het gewoon lekker om je mateloos te ergeren.

Mindfulness is een levenslange reis over een pad dat uiteindelijk nergens naar toe gaat, alleen naar wie je bent
Dus, je bent levenslang bezig aan het verdwalen op een eindeloos pad dat eindigt bij het beginpunt: jezelf. Blijf lekker thuis, je hebt jezelf allang gevonden. Blijkbaar.

Het verschil tussen wie je bent en wie je wilt zijn is wat je doet
Stel, ik wil eigenlijk een boterbloempje zijn. Kan iemand mij uitleggen wat ik dan moet doen om te transformeren tot een boterbloem? Het antwoord ‘koop een carnavalspak’ reken ik hierbij fout.

Think less, feel more
Diep, heel diep. Wat moet je voelen als je niet meer denkt? Juist als ik denk, komen er allerlei emoties bovendrijven. En geloof me, dan voel ik veel. Heel veel.

Sometimes it’s okay if the only thing you did today was breathe
Laat dat nou het enige zijn dat je zeer zeker moet doen op een dag: ademhalen. Anders ga je dood en dat zou toch jammer zijn. Zeker als je je nog bevindt op dat eindeloze pad naar nergens. Doodgaan en dan niets hebben bereikt, dat is pas kut.

Je kunt beter een nachtje slapen over wat je wilt doen, dan wakker liggen over wat je gedaan hebt
Geprobeerd. Werkt niet.

Het leven moet niet vliegen maar fladderen
Een vlinder fladdert. De meeste vlinders leven maar 2 tot 3 weken. Vliegtuigen daarentegen kunnen heel oud worden. Conclusie: vliegen in het leven is beter dan fladderen.

Alles wat je aandacht geeft, groeit
Nee, ik ga nu niet over seks nadenken. Echt niet.

Als je de controle loslaat, gebeuren de mooiste dingen
Je rijdt 130 op de snelweg en je laat het stuur los. ‘Kijk, zonder handen!’ Ik kan me niet voorstellen dat daar iets moois uit voort kan vloeien. Bovendien ben ik een controlefreak, geen denken aan dat ik het stuur uit handen ga geven. Het hoeft niet mooist, mooi is goed genoeg.

Zo lekker dit, me ergeren aan helemaal niets. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.