Trouwjurk

trouwjurk

Het lopend buffet is geopend!

Gisteren kwam ik tijdens mijn wandeling door druilerig en koud Den Haag een bont gezelschap tegen. Voorop liep een jongedame die een ponchoachtige constructie om haar schouders had gedrapeerd en haar lange jurk tot onder haar oksels had opgetrokken. De voeten gestoken in een paar comfortabele en afgetrapte gympen, al met al maakte het geen charmante indruk. Het feit dat ze een struikje in de handjes had en schuin achter haar een jongeman in een keurig pak liep, verried dat we te maken hadden met een bruidspaar. In het gevolg liepen een aantal dames die beter gekleed waren dan de bruid, hoewel ik me afvraag waarom je in februari in een zomerjurkje en open schoentjes de straat op gaat. Maar dat zal mijn praktische en niet zo romantische aard zijn.

Hoe dan ook, ik snap eigenlijk niet waarom  een vrouw zich vrijwillig in een trouwjurk hijst op haar trouwdag. En dan heb ik het niet over de elegante poppetjes die er in alles charmant uitzien. Nee, het gaat mij om de vrouwen die altijd in een spijkerbroek en op gympen rondlopen. Die wijdbeens op de barkruk zittend, biertjes wegtikken. Die make-up-loos door het leven gaan en sportbeha’s dragen. Dat soort vrouwen. Vrouwen die nooit op hakken en in een jurk lopen, maar opeens op hun trouwdag een ingewikkelde jurk, sexy lingerie en te hoge hakken aantrekken.

Ik heb ooit het ongenoegen gehad om een avondje bruiloft-video-kijken te mogen meemaken. Trouwvideo’s zijn net zo erg als bevallingsvideo’s en horen te allen tijde privé te zijn. Maar goed, dit stel dat al jaren samenwoonde, was getrouwd en wilde graag een compilatie van de hoogtepunten van hun trouwdag met mij delen. En nu wil ik diezelfde dieptepunten graag met jullie delen. Vooraf: zij was zo’n bierdrinkende dame in spijkerbroek.

Om onduidelijke redenen moet je als bruid de nacht voorafgaand aan je trouwdag in je ouderlijke woning overnachten, alwaar je wordt opgehaald door de aanstaande echtgenoot. Ik zie daar het nut niet van in, als je al jaren samenwoont. Maar goed, hij staat dus met een struikje bloemen in de hand voor de deur van zijn schoonouders en belt aan. De bruid doet open en hij kijkt haar schaapachtig aan, waarschijnlijk herkent hij haar niet in die gruwelijke jurk. De schaapachtige blik zorgt ervoor dat zij tegen hem snauwt dat hij de bloemen aan haar moet geven. Vervolgens zie je ze samen naar de auto lopen, zij wijdbeens stampend en zwikkend op de hakjes. De volgende shot is de aankomst bij het gemeentehuis. Ik weet niet wat ze onderweg precies in de auto hebben uitgespookt, maar zij heeft het gepresteerd om de hoepel in de jurk dwars tussen haar benen te krijgen. Bruidegom blijkt een hork te zijn en staat, serieus, al halverwege de hal van het gemeentehuis terwijl zij nog aan het worstelen is om in haar jurk de auto uit te komen. Eenmaal uit de auto, en dankzij die overdwars staande hoepel eruitziend alsof ze 60 asielzoekers het land in probeert te smokkelen, zet ze het op een krijsen. ‘Nicoooooo, kommm hieeeerrrrr!’ De hele Grote Markt viel stil en dat is knap op een marktdag.

Mijn boodschap? Als je dan toch zo nodig moet trouwen, trek dan iets aan waarin je je comfortabel voelt. Er is geen enkele goede reden te bedenken waarom je een jurk en hoge hakken moet aantrekken als dat er voor zorgt dat je eruitziet als een onelegante boerentrien. Hoewel het wel vermakelijk videomateriaal oplevert. Dat dan wel weer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.