Winterblues

winterblues2Naarmate ik ouder word, begin ik steeds meer een hekel te krijgen aan de winter. Mijn minst favoriete maand van het jaar valt deels in de winter, namelijk december. Januari, februari en maart zijn ook niet oké, maar aan geen enkele maand heb ik zo de pest als aan december. Maar daar ga ik het nu niet over hebben, nog 3 weken zien te overleven en dan is het weer voorbij. Nee, ik wil het hebben over hoe moeizaam ik mijn nest uit kan komen in de winter. En hoelang het duurt voordat ik op gang ben.

Zomaar een dinsdagochtend. De wekker gaat op een, voor de zomer, christelijk tijdstip. Nu is het winter en nog heel erg donker, dus hebben we het hier over een onchristelijk tijdstip. Maar er moet gewerkt worden en na een worsteling met de wekker, sleep ik mijn vermoeide lichaam richting badkamer. Aldaar aangekomen constateer ik dat ik wallen onder de ogen heb zitten ter grootte van de Afsluitdijk. En vouwen in het gezicht met de diepte van de Marianentrog. Wetende dat het uren gaat duren voordat wallen en vouwen zijn verdwenen, stap ik in lichtelijk depressieve toestand onder de douche. Op de automatische piloot was ik de haartjes, boen ik het lijf en weet ik daarna andere cosmetische activiteiten redelijk succesvol af te ronden. Vervolgens het dilemma van de dag: hoe koud is het en wat trek ik aan? De keuze valt natuurlijk op iets dat nog gestreken moet worden. Strijkplankje staat, bloesje ligt gedrapeerd gekreukeld te zijn en ik sta met de föhn in de handen me af te vragen hoe ik in vredesnaam met dat ding moet strijken. Het duurt even voordat ik doorheb dat ik beter het strijkijzer kan pakken. Blij toe dat ik het strijkijzer niet gebruikt heb voor het föhnen van mijn haar.

Aangekleed en wel sta ik een eeuwigheid later buiten naar mijn fiets te staren. Iemand dacht waarschijnlijk dat het glad zou worden en vond het verstandiger dat ik met iets zachtere banden zou gaan fietsen. Maar je kan het ventieltje ook iets te ver losdraaien. Het is nog steeds heel erg donker en ik heb heel erg geen zin om mijn band op te pompen. Eigenlijk heb ik ook heel erg geen zin om te fietsen, tram 5 lonkt. Die band komt vanavond wel. Of morgen. Of over een paar maanden, als het weer licht is. Na mijn winterslaap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.