Vriendschap

vriendschap6.jpgDe heren van Het Goede Doel hebben in het verleden leuke liedjes geschreven, maar met ‘Vriendschap’ hebben ze wat mij betreft de plank misgeslagen. ‘Een keer trek je de conclusie, vriendschap is een illusie’. Niet waar, Henk Westbroek. Mensen komen en gaan, maar echte vriendschap gaat nooit verloren. Je kan iemand 15 jaar lang niet zien en bij het eerstvolgende contact de draad weer oppakken alsof je elkaar gisteren voor het laatst hebt gesproken. En oké, met anderen raak je op een gegeven moment uitgeluld en moet je er niet aan denken om daar ooit nog eens mee af te spreken. Is helemaal niet erg, er zijn altijd weer andere leukerds in de buurt om bevriend mee te raken. Nu heb ik geen bakken met vrienden voorradig maar de vrienden die ik heb, zijn mij allemaal even dierbaar. Oude vrienden, nieuwe vrienden, beste vrienden en mogelijk toekomstige vrienden, de laatste tijd zit ik niet verlegen om afspraakjes. Naast vrouwen heb ik ook mannen in mijn vriendenkring. Nu blijkt dat laatste nogal eens voor opgetrokken wenkbrauwen te zorgen. Is het voor een tienermeisje betrekkelijk normaal dat je ook bevriend bent met jongens, als volwassene is een vriendschap tussen een man en vrouw (beiden van het heteroseksuele soort) blijkbaar iets ongewoons. En gedoemd om te mislukken. Diezelfde Henk Westbroek van Het Goede Doel heeft in de vorige eeuw al iets geroepen over zijn vriendschap met vrouwen en ik citeer: ‘Bij vrouwen speelt toch altijd onderhuids een erotisch moment mee.’ Kijken alle mannen zo naar hun vrienden van het vrouwelijke geslacht en geldt dat andersom ook? Dat wij vrouwen na een paar glazen wijn ons opeens gaan afvragen waarom wij die leuke vent aan de andere kant van de cafétafel nog nooit de kleren van het lijf hebben gerukt? Wat nou vriendschap, seks willen we! Gelukkig heb ik een ijzeren zelfbeheersing als ‘mijn mannen’ in de buurt zijn en is het nog nooit in mij opgekomen om erotiek in de vriendschap te pompen. En als dat wel het geval is, zou ik dat hier natuurlijk nooit toegeven. De familie leest mee.

4 gedachtes over “Vriendschap

 1. Ik vraag me af of niet in iedere vriendschappelijke relatie (dus ook man-man, vrouw-vrouw) een erotische component aanwezig is. Je voelt je op één of andere wijze tot elkaar aangetrokken, je voelt je fijn in elkaars nabijheid. Dat is niet alleen puur ‘intellectueel’, maar ook iets fysieks. Het is intimiteit, waar je in je goede vriendschappen vaak iets van voelt. Misschien dat heteroseksuelen dat te snel begrijpen als iets seksueels en gaat het daar fout met interpreteren en vervolgens doen in de vriendschapsrelatie tussen man en vrouw?

  Like

  • Ik denk dat je daar een punt hebt, Niels. In iedere vriendschap, ongeacht het geslacht van de vrienden, zit een vorm van aantrekkingskracht en iets intiems. In vriendschappen tussen mannen en vrouwen zit trouwens vaker wat flirterigs. Prima, flirten is heel leuk zolang niet uit de klauwen loopt. Wat mij vooral ‘stoort’, zijn de reacties van anderen op mijn vriendschappen met mannen. Opmerkingen als ‘jullie hebben zeker al verkering’ en ‘wat vindt jouw man er nu van’, wekken bij mij de indruk dat anderen denken dat je toch ook op het minst samen het bed deelt. Of de cafétafel.

   Geliked door 1 persoon

   • Deze ‘vrienden’ zoeken een bevestiging in vooroordelen/rolmodellen. Erg vervelend, op een gegeven moment ben je wel klaar met uitleggen dat het puur ‘platonisch’ is wanneer je voor de zoveelste keer er een opmerking over krijgt!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.