#Rokjesgate

Zwarte-lak-lieslaarzenSinds het Watergateschandaal uit de jaren 70 van de vorige eeuw is het in om ieder schandaal, hoe klein ook, te voorzien van de uitgang -gate. Deze week werden we in dit land verblijd met een nieuwe gate, het zogenaamde #rokjesgate. Bijzonder hoe dat soort dingen werken. In Amsterdam, om precies te zijn stadsdeel West, had een teamleider de baliemedewerkers verboden om korte rokjes en hoge laarzen te dragen. Meteen heel Nederland op de achterste benen. Want het moest wel een man zijn die zoiets vreselijks had bedacht. De vuile, seksistische gluiperd. Bleek de desbetreffende teamleider een vrouw te zijn. Ook niet best. Een journaliste schreef dat het dan wel een provinciale tuttebel moest zijn en ‘laten wij haar voor het gemak Klasien noemen’. Waarom moet je er nou persé een naam aan koppelen? Lekker stigmatiserend voor iedere hippe Klasien in dit land, over vooroordelen gesproken. Geen mens die zich afvraagt of de baliemedewerkers er inderdaad als ordinaire stoephoeren bij zaten. Want dat beeld popte meteen in mijn hoofd op. Hoogblond, veel blauwe oogschaduw, knalrode of fuchsia roze lippenstift, diep uitgesneden bloesje in tijgerprint, 5 cm rok, netkousen en lieslaarzen. En laten we eerlijk zijn, dat is toch niet echt gepast in een publieke functie. Begrijp me goed, ik vind dat iedereen zich mag kleden hoe hij of zij wil. Per slot van rekening zit ik in de zomer graag op een terras het voorbijkomend volk te bekijken. En het is toch wel lekker als je wat te roddelen hebt. Heb me ooit eens met een vriendin vermaakt met het begluren van Engelse toeristen. Of de dames onder de korte rokjes wel ondergoed aan hadden. Volgens ons niet, maar een eventuele string had ook verstopt kunnen zitten in de drillende vleesmassa. Ik vind echter ook dat je je moet kleden naar de functie die je hebt. Nu kunnen rokjes boven de knie en hoge laarzen heel netjes zijn, maar je hebt rokjes en rokjes. En laarzen en laarzen. En lichamen en lichamen. De teamleider had er beter aan gedaan om de medewerkers te vragen om in gepaste kledij op het werk te komen, bedrijfskleding zou het probleem kunnen oplossen. Als oud-leidinggevende heb ik een medewerkster ook eens gevraagd om een jasje aan te trekken voordat ze een klant zou gaan helpen aan de balie. Domweg omdat ik geen zin had om met de bedrijfshulpverlening uit te moeten rukken om een bejaarde te reanimeren. Want hij had een hartinfarct kunnen krijgen van het uitzicht op het middenrif en de borsten van de dame in kwestie. Een mooi stel tieten trouwens, maar toch. En ja, ik ben ook al eens boos geworden op een man die in zijn campingoutfit een klant te woord had gestaan. Denk aan een verschoten sportbroekje en een verwassen t-shirt op een corpulent lichaam. Misschien een leuk outfit bij het tappen van biertjes in de sportkantine, maar niet op kantoor.

Kortom, trek lekker aan wat je zelf wilt maar houd rekening met je publiek. In dat hele rokjesgedoe in West bleek het naderhand om één medewerkster te gaan die regelmatig haar collega’s trakteerde op een mooi(?) uitzicht op haar billen. Was handiger geweest om alleen die dame aan te spreken en niet de hele toko te bestoken met een mail. Rest mij nog één vraag: heeft iemand enig idee wie die bijzonder integere medewerker is die het interne mailtje van de teamleider de wijde wereld in heeft gegooid? Of ben ik de enige die graag wil weten wie dat onbetrouwbare sujet is?

2 gedachtes over “#Rokjesgate

  1. Een goede en niet te “kort” geschreven column. Ik vind het persoonlijk jammer dat je het woord tieten gebruikt voor zoiets moois dat vrouwen bezitten. Ik als beschermheer hiervan pleit voor het gebruik van het woord borsten. Het klinkt eleganter, vrouwelijker en voor ons mannen is dat een manier van respect tonen voor zoiets moois als borsten.
    Tieten is zo ordinair, zo 2015

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.